

Intuïtief Eten
Als Certified Intuitive Eating Counselor werk ik met de principes van intuïtief eten, waarmee je weer in contact komt met je lichaam. Je leert luisteren naar je honger en wat je lichaam nodig heeft, in plaats van te volgen wat eetregels en anderen je vertellen.
Intuïtief eten helpt je de balans terug te vinden met de tien principes van Evelyn Tribole en Elyse Resch. Het gaat niet alleen om fysieke signalen, maar ook om het erkennen van je emotionele behoeften rondom eten. Het loslaten van regels en vertrouwen op je lichaam is de sleutel.
Door intuïtief eten toe te passen, ontwikkel je een gezonde relatie met eten, jezelf en je lichaam. Je leert jezelf op een liefdevolle manier te voeden en vindt vertrouwen in jezelf, zowel in je keuzes rondom eten als in hoe je voor jezelf zorgt.
1 | Zet de dieetbril af
Zet een streep door alles wat je vertelt dat afvallen makkelijk, snel of blijvend is – van magazines tot tv-programma’s. Diëten werken niet, hoe verleidelijk de beloftes ook klinken. Ze laten je keer op keer denken dat jij faalt, terwijl het de diëten zijn die niet vol te houden zijn. De eerste stap naar echte eetvrijheid is erkennen dat diëten je lichaam en geest meer schade doen dan goed. Door te breken met die dieetmentaliteit kun je je eindelijk richten op wat echt telt: een gezonde, liefdevolle relatie met eten, jezelf en je lichaam.
2 | Stuur de eetpolitie weg
De eetpolitie zit diep in je hoofd en houdt toezicht op de strenge regels die de dieetcultuur je heeft opgelegd. Het is dat kritische stemmetje dat fluistert: “Dit eten is slecht voor je, je verpest alles nu” of “Als je dit eet, moet je morgen extra sporten”. Dit stemmetje komt waarschijnlijk van een jong deel van jou. Vroeger leerde de dieetcultuur je dat je niet genoeg was, je niet aan de verwachtingen voldeed om hoe je eruit zag. Om erbij te horen kon je bijna niet anders dan een strenge stem ontwikkelen. Leer dit stuk van jezelf kennen en leer voor je oude pijn te zorgen. Zo neemt het niet meer de overhand en kan je intuïtieve eetstem weer de ruimte krijgen.
3 | Respecteer je honger
Honger is een waardevol signaal van je lichaam, een natuurlijk systeem dat precies vertelt wat je nodig hebt. Maar als je dat signaal steeds negeert, raak je het vertrouwen erin kwijt en herken je het niet meer. Geef je lichaam op tijd voldoende energie en koolhydraten, want zonder dat ga je voorbij aan die signalen en activeer je een oerdrang om te eten. Zodra je in een staat van extreme honger komt, zijn bewuste keuzes ver te zoeken. Door weer te luisteren naar je eerste hongersignaal, herstel je het vertrouwen in jezelf en in eten.
4 | Voel je verzadiging
Je lichaam geeft niet alleen signalen voor honger, maar ook voor verzadiging – signalen die je vertellen dat je genoeg hebt gehad en comfortabel vol zit. Door bewust te eten, kun je deze signalen leren herkennen en respecteren. Pauzeer tijdens het eten, proef hoe het smaakt, en check bij jezelf hoe je je voelt. Dit betekent niet dat je nooit een extra hapje kunt nemen, maar dat je dat doet vanuit een bewuste keuze, niet vanuit schuldgevoel. Je verzadigd voelen gaat ook om jezelf het eten geven waar je écht zin in hebt.
5 | Ontdek voldoening
Door onze dwangmatige neiging om ons aan de dieetcultuur te houden, missen we vaak een van de meest basale en mooie aspecten van het leven: het genot en de voldoening van eten. Eten kan en mag plezier brengen. Wanneer je eet wat je écht wilt, in een uitnodigende omgeving, voelt dat niet alleen fijn, maar draagt het ook bij aan een gevoel van tevredenheid. Door bewust te ontdekken welk eten jou gelukkig maakt en te genieten van elke hap, voorkom je overeten. Je ontdekt een hele nieuwe wereld van eetplezier en balans.
6 | Sluit vriendschap met eten
Stop met vechten tegen eten en geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Het verbieden van bepaalde voeding zorgt vaak voor een gevoel van schaarste, wat kan leiden tot de alles-of-niets mindset: één “misstap” en je grijpt naar al je verboden voedsel, alsof het de laatste kans is. Het lijkt misschien eng, maar jezelf die toestemming geven is cruciaal om het vertrouwen in je lichaam te herstellen. Het gaat niet om je vol eten met chips, maar om nieuwsgierig te worden naar je verboden voedsel. Vind je het echt lekker, of is het minder bijzonder dan je dacht? Door te beseffen dat eten altijd beschikbaar is, leer je ontspannen en luisteren naar wat je lichaam écht nodig heeft.
7 | Wees lief voor je emoties
Allereerst is het belangrijk te beseffen dat het beperken van eten, zowel fysiek als mentaal, vaak juist leidt tot verlies van controle. Dit kan aanvoelen als emotioneel eten. In plaats van emoties te verdringen met eten, is het essentieel om je gevoelens te herkennen en gezonde manieren te vinden om ermee om te gaan. Angst, eenzaamheid, verveling en boosheid zijn emoties die we allemaal ervaren. Hoewel eten tijdelijk kan troosten, lost het de onderliggende emotionele problemen niet op. Het is belangrijk om de bron van je gevoelens aan te pakken en ze te leren begrijpen.
8 | Beweeg omdat het goed voelt
Beweging is geen straf, maar een manier om je lichaam te eren en energie te geven. Vergeet fanatiek sporten en kies een vorm van beweging waar je blij van wordt, zoals wandelen, dansen, yoga of iets anders dat bij jou past. Verplaats je aandacht naar hoe het voelt om je lichaam te bewegen, in plaats van je te richten op hoeveel calorieën je verbrandt. Als je beweegt vanuit zelfliefde en je concentreert op hoe je je voelt tijdens en na het bewegen – bijvoorbeeld energieker of meer ontspannen – wordt het geen verplichting maar iets waar je naar uitkijkt. Dit kan het verschil maken tussen op de bank ploffen na een werkdag of je wandelschoenen aantrekken.
9 | Respecteer je lichaam
Omarm je lichaam zoals ze is en durf volledig in je lijf te zakken. Je lichaam is jouw veilige haven, de enige plek waar je écht thuis bent—los van gedachten en verhalen. Net zoals iemand met schoenmaat 40 niet verwacht in maat 37 te passen, is het zinloos om onrealistische verwachtingen te hebben van je lichaamsomvang. Respecteer je lichaam, zodat je je beter kunt voelen over jezelf en vrij kunt leven vanuit het moment. Hier ligt de kracht om echt te zijn, in harmonie met wie je bent.
10 | Eer je gezondheid
Gezondheid gaat niet alleen over voeding, maar over een gebalanceerde en ontspannen relatie met eten en jezelf. Maak eetkeuzes die je gezondheid respecteren en je goed laten voelen. Eet wat je lekker vindt! Je hoeft niet perfect te eten om gezond te zijn. Je ontwikkelt niet ineens een tekort aan voedingsstoffen, en je wordt niet ongezond van een enkel tussendoortje, maaltijd of dag. Het gaat om wat je consequent eet gedurende een langere periode. Gezondheid is een balans tussen voedzaam eten en genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Vooruitgang, niet perfectie, is wat telt.

